پذیرش داشته باشید تا تابآور بشوید
کودک که بودم فکر میکردم بزرگ بشوم خوب میشوم آنوقت میتوانم پا به پای بقیهی بچهها بدوم، کفش پاشنه بلند بپوشم، صاف راه بروم و درد نکشم. بزرگتر که میشدم این آرزوها هم به مرحلهی دیگری سعود میکردند و گویا آنها هم مثل من مرحله به مرحله بحرانهای رشدی را پشت سر میگذاشتند و بزرگتر میشدند و از آرزو به صورت حسرت تغییر صورت میدادند.
اما یک جا دیگر بزرگ نشدند، آنجا که پذیرفتم که من مبتلا به فلج مغزی هستم. عضلاتم درگیرند، هیچ وقت هم این مشکلم قرار نیست ریشه کن شود، با دردسرهایی همراه هست که هیچ وقت از بین نمیروند، همیشه هستند و خواهند بود. وقتی صدایم را ضبط میکنم توی کم آوردن نفسهایم حضور دارند. توی مثانهای که کم ظرفیتتر میشود حضور دارند. از همین پذیرش بود که آرام شدم. دردهای تیز دورههای عود کمتر شد. عصا به دست گرفتم تا شانهی مادرم هم کمی استراحت کند. کمتر زمین خوردم. به فکر افتادم برای بهتر کردن شرایط زندگیام ادامه تحصیل دهم و برای خودم وسیلهی نقلیهای فراهم کنم. اینها همه از وقتی اتفاق افتاد که وضعیت واقعی و حقیقی خودم را پذیرفتم.
در دنیایی که سراسر آغشته با سیلی است، وقتی با دنیای واقعی چشم در چشم شویم، خودمان را برای عمل کردن به شیوههایی آماده میکنیم که کمکمان میکنند سختیهای خارقالعاده را تحمل کنیم و از آنها جان سالم به در ببریم. با پذیرش حقیقت ما قبل از وقوع فاجعه پیشاپیش خودمان را آموزش میدهیم که چطور زنده بمانیم.
ما با پذیرش تغییراتی که به طور مداوم زندگی ما را تحت تاثیر قرار میدهند، خودمان را برای پشت سر گذاشتن طوفانهای سهمگین زندگی آماده میکنیم. شاید برای همین است که کتاب آی چینگ یا کتاب تغییرات قدیمیترین کتاب استفاده شده در تاریخ بشر میباشد. این کتاب در فرهنگ چینی بیانگر سه معنا است:
- تغییرات امری دائمی است؛
- تغییرات تنها مرجع ثابت در زندگی است؛
- فرایند اتمام ناپذیر تغییر میتواند برای ما آسان، طبیعی و خالص باشد.
در آخر بخواهم از اهمیت پذیرش بگویم به این اشاره میکنم که در روانشناسی معاصر پذیرش بخشی از ACT (درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد) است. ACT یک مدل مبتنی بر صول علمی برای غنیسازی و توانمند کردن زندگی انسان است که از سوی روانشناس آمریکایی، استیون هیز، و بر مبنای مفاهیم ذهنآگاهی و ارزشها ساخته شده است.
بدون دیدگاه