داستان من و کتاب خوب گوش نمیدهی
در این پست قصد دارم دو تا داستان بگویم:
اول داستان تصویری که مشاهده میکنید. این تصویر را خودم با آموزشهایی که خانم نازنین ایمانی دادند آماده کردم. به سایتشان سر بزنید و از دورههایی که با تخفیفِ استثنایی برگزار میکنند خبردار شوید.
اما داستان دوم که داستان من وکتاب خوب گوش نمیدهی است که شما را به خواندن آن دعوت میکنم:
شنوندهی خوب بودن +معرفی کتاب خوب گوش نمیدهی.
انسان موجودی اجتماعی است و اساس زندگیاش را ارتباط تشکیل میدهد. شاید اینکه انسان دو گوش دارد، شکل گوشش شبیه علامت سوال است و در طب سنتی و سوزنی آیینهی کل بدن است نشان از اهمیت آن و فعلش یعنی شنیدن و گوش دادن باشد.
با اینکه سالهاست بهداشت روان و انواع ارتباط را درس میدهم، تا کتابِ “خوب گوش نمیدهی” را در دورهمی کتابخوانی با مدیریت خانم عسگری نخوانده بودم، شنیدن و گوش دادن اهمیت خاصی برایم نداشت.
با خواندن این کتاب دانستم همهی ما به درجاتی از کم یا زیاد شنوندههای بدی هستیم.
شنوندهی بد بودنِ خودم با پرسشنامه شنود موثر گلن و پود تایید شد.
دانستم یک شنوندهی خوب نه تنها:
- وسط حرف گوینده نمیپرد.
- جوابهای مبهم یا غیر منطقی به چیزی که گفته شده نمیدهد.
- فقط به گوینده توجه میکند و از نگاه به گوشی همراه، ساعت، دور و اطراف و یا هر چیز دیگری خودداری میکند.
- با کوبیدن انگشت روی میز، جا به جا شدن مداوم روی صندلی، بازی با در فنری خودکار بیقراری نشان نمیدهد.
بلکه میپذیرد مثل خیلیهای دیگر شنوندهی خوبی نیست اما در پی اصلاح خود است پس:
- با کنجکاوی به گوینده گوش میدهد. چون میخواهد درک کند، ارتباط برقرار کند و در نهایت رشد کند.
- بدون پیشداوری با گوش دادن دنبال کشف شخصی است که پشت چهره یا نمایه مخفی شده است.
- به دنبال پذیرش دیدگاههای شخصی گوینده و نشان دادن واکنشی پر احساس به اوست تا گوینده را به اعتماد و توضیح بیشتر ترغیب کند.
- با استفاده از ظرفیتِ اضافی مغز خود، علاوه بر کلمات، متوجه جزئیات غیر کلامیِ ظریف مثل روی هم فشرده شدن دندانها و دور انگشت چرخاندن حلقهی ازدواج هم میشود.
- میداند درک کردن صفر و یکی نیست. این طور نیست که یا درک داشته باشد یا نداشته باشد. میداند درک همیشه قابلِ ارتقاست.
- خودش و نقاط ضعفش را میشناسد. حساسیت مکالمهای بالایی دارد. نه فقط به کلمات گفته شده توجه میکند، بلکه مهارت خاصی در تشخیص معانیِ نهفته و تغییراتِ ظریف لحن دارد و در جا فرق بین تظاهر و علاقهی حقیقی را میفهمد.
- توان شنیدن و مدیریت صداهای درون خود را دارد.
- پرسشگر خوبی است. تلاش میکند گوش کند و پاسخ حمایتی و نه انتقالی دهد. او همواره چیزهای جالبی برای عرضه کردن در گفتوگو دارد.
- تلاش میکند برای گوش کردنِ خوب، علاوه بر محیط فیزیکی مناسب، محیط مناسبی نیز برای پذیرندگی ذهنی فراهم کند.
- او مکثها و سکوتها را میپذیرد، چون میداند زود شکستن و یا پیش دستی در شکستنِ سکوتها باعث میشود گوینده چیزی را که شاید در گفتنش مشکل دارد نگوید، توضیحش را سرکوب کرده و از مطرح شدنِ مسائل واقعی جلوگیری کند.
- گوش میکند تا بداند افراد چه حسی دارند، نه اینکه سعی کند افراد را متقاعد کند تا حس دیگری داشته باشند. میداند محبت با استدلال جلب نمیشود بلکه مطمئنترین راه برای تشکیل رابطه گوش کردنِ حقیقی است.
- میداند گوش دادن دعوت به مهمانی است. با گوش کردن به کسی افکار و احساسات او را در خود ساکن میکند و او را به خودآگاه خود دعوت میکند.
چکلیست معرفی کتاب
نام کتاب:
خوب گوش نمیدهی
چه چیز مهمی را از دست میدهی و چرا؟
What You’re Missing and Why It Matters
تاریخ چاپ نسخه اصلی و نسخۀ ترجمهشده:
2020/ اول 1401
تعداد صفحات:
216 صفحه در 17 فصل و یک مقدمه و یک نتیجهگیری که تعداد زیاد فصول باعث میشود بتوانیم کتاب را آرام آرام و با حوصله بخوانیم. چون با اینکه حجم کتاب زیاد نیست اما نیاز است مطالبش عمیق و همراه با تفکر خوانده شود.
نویسنده:
Kate Murphy
کِیــــت مِـــرفی روزنامـــهنگارِ مستقر در هیوستونِ تگزاس است که تابهحال در روزنامههای نیویورک تایمز، اکونومــیــســت، خبرگزاری فرانســه و تگــزاس مقالاتی منتشر کرده است .
مقالات او گسترۀ وسیعی از موضوعات را در بر میگیرد، اعم از سلامت، تکنولوژی، اقتصاد، کسبوکار، علم، هنر و نظایر آن. شهرت او بهخاطر تبیینهای روشن و قابلفهمی است که از موضوعات پیچیده ارائه میدهد.
مترجم:
سمانه پرهیزکاری
کیفیت ترجمه:
عالی
سایت و پروفایل نویسنده در شبکههای اجتماعی:
سایت کیت مرفی:
https://www.journalistkatemurphy.com/
نظر مؤلف یا مترجم:
از پشت جلد کتاب:
اپیکتتوس، فیلسـوف یونان باستان، میگوید «طبیعت به ما یک زبــان و دو گوش داده تـا بتوانیم دو برابرِ آنچه میگوییم بشنویم». اما زندگیِ ما آکنده از گفتن اسـت تا شنیدن و مهـارت دلخواهمـان فن بیـان اسـت نه گوشسپردن: در جلسههای کاری باید بتوانیم رشتۀ کلام را به دست بگیریم؛ در شبکههای اجتماعی باید بتوانیم از خودمان بیشتر و بهتر بگوییم؛ در بحثهای سیاسی باید نفوذ کلام داشته باشیم. در این اوضاع آیا کسی باقی میماند که بخواهد بشنود؟ کیـت مرفی، در جستوجوی هنر گمشدۀ «گوشسپردن»، سراغ جاسوسها و کشیشها و رواندرمانگرهـا و آدمهایی رفته که ناچارند سکوت کنند و گوش فرادهنـد. او بـا نثـری طنزآمیز و متکی به یافتههای روانشناسی و جامعهشناسی و عصبشناسی ابتدا توضیح میدهد که «گوشکردن» چیست و چه اهمیتـی دارد و سپس راهنمایی عملی برای بهترشنیدن پیش پایمان میگذارد.
رابطۀ این کتاب با سایر کتابها:
در سایت ترجمان چهار کتاب مشابه با این کتاب معرفی شده است که البته خودم هیچکدام را نخواندم. اما لابد مطالب مشابه است که ذیل یک دسته آورده است.
- ابن سینا مجموعه مقالات تفسیری و انتقادی: این کتاب متشکل از چهارده مقالۀ تفسیری و انتقادی است که بهقلمِ ابنسیناپژوهان برجستۀ معاصر مانند دیمیتری گوتاس، دَگ نیکولاس هَسه، رابرت ویزنووسکی، پیتر پورمن و آموس برتولاچی نگاشته شده است. مقالات این کتاب تمامی موضوعات این حیطه را، از زندگی و زمانۀ ابنسینا گرفته تا منطق، معرفتشناسی، طب، فلسفه و الهیات، در بر میگیرند. همچنین سه فصل نهایی به تأثیر ابنسینا در فرهنگهای یهودی، مسیحی و اسلامی اختصاص یافته است. این مقالات در پی ارائۀ تصویری مقدماتی و شناختهشده از ابنسینا نیستند، بلکه بیشتر بر آن جنبههایی از اندیشۀ او متمرکزند که کمتر دربارۀ آنها پژوهشی صورت گرفته است. بنابراین، این کتاب، بیش از آنکه مروری بر تحقیقات پیشین این حیطه باشد، حوزههایی نو را برای پژوهشهای آینده معرفی میکند.
- مجموعه کتابهای “روانشناسی” (شامل ۴ جلد کتاب): شامل کتابهای:
- بازداشتگاه صورتی
- مرگ با تشریفات پزشکی
- علیه تربیت فرزند
- مادری که کم داشتم
- وراجی، صداهایی که در سرمان میپیچند و راهوروش مهار آنها: حتماً برایتان پیش آمده که بعضی روزها مدام به افتضاحی که سر کار به بار آوردهاید فکر میکنید، یا اختلافی را که با همکارتان پیدا کردهاید بالا و پایین میکنید، یا جروبحثهایتـــان را مرور میکنیــــد و یاد چیزهایی میافتیـــد که باید میگفتید اما نگفتهاید. ما در این اوقات دائماً در حال حرفزدن با خود هستیم و پژوهشها نشان میدهند که این گفتوگوهای درونی با خودمان آنقدر زیاد است که گویی در دقیقه چهار هزار کلمه به زبان میآوریم. ایتن کراس، استاد دانشگاه میشیگان و از پیشگامان حوزۀ کنترل ذهن، معتقد است این مکالمات شیوۀ زندگی شخصی ما و روابطمان با دیگران را بهشدت تحت تأثیر قرار میدهند و اگر نتوانیم آنها را مهار کنیم ذهنی آشفته و ارادهای ضعیف خواهیم داشت. او در این کتاب ریشههای نشخوارهای ذهنی را بررسی میکند و فایدهها و آسیبهای آن را بر میشمرد و راههایی پیشنهاد میکند که بتوانیم وراجیهای ذهنمان را مهار کنیم و گفتوگوهای درونی مؤثری با خود داشته باشیم.
- تربیت فرزند بهسبک فرانسوی: پدر و مادر بودن در ذهن ما مترادف است با دلنگرانی دائم و مراقبت سختگیرانه و همراهی با کودکمان در تمام کارهای روزانهاش؛ و معمولاً اکثر ما نیز از پرتوقعی و وابستگی و لوسشدن فرزندمان مینالیم و خودمان را قربانی تربیت او تلقی میکنیم. این نوع والدگری نامهای مختلفی دارد: والدگری افراطی، مستبدانه، هلیکوپتری و، احتمالاً آنطور که خودمان خوش داریم بگوییم، والدگری کامل و همهجانبه! اما پاملا دراکرمن، روزنامهنگار آمریکایی، هنگامی که خواسته و ناخواسته با همسرش، سایمون کوپر، به پاریس مهاجرت کرد و فرزندشان متولد شد، متوجه شد که انگار آنجا خبری از والدگری کامل نیست و نه والدین فرانسوی آنچنان سختگیر و مضطرباند و نه کودکانشان غرغرو و وابستهاند. کودکان فرانسوی خواب منظمی دارند، بدغذا نیستند، مؤدبانه رفتار میکنند و البته بازیگوش و سرزندهاند. پدر و مادرهایشان نیز عاشق معاشرت و صحبت با فرزندانشان هستند، برایشان زیاد کتاب میخوانند و آنها را به کلاس ورزش و نقاشی میبرند، اما هرگز نمیگذارند با بدخلقی و توجهطلبی بیشازحد نظم و تعادل زندگی را بر هم زنند و مهمانیهایشان را به جهنم تبدیل کنند. دراکرمن، با دفتر یادداشتی در دست، چند سال ناظر تمام زوایای رفتار فرانسویها شد تا راز والدگری آنها را کشف کند، رازی که به نظر او نه در نگاهی متفاوت به پدری و مادری کردن، بلکه در نگاهی متفاوت به معنای کودکی نهفته است. حاصل کار او کتابی است طنزآمیز و سرشار از نکتههای ظریف دربارۀ دو فرهنگ تربیتی بسیار متفاوت.
نسخه پیدیاف:
کتاب اصلا به حرفهایم گوش نمیکنی!
چیستی و چرایی آنچه از حرفهای با اهمیت دیگران متوجه نمیشویم.
مترجم: انور اسماعیلی
نشر راوشید
طرح جلد، فونت و صفحهآرایی:
در جلد کتابی که من دارم یک گوشی تلفن نقاشی شده به چشم میخورد که از سیمش آویزان است.
اما کتاب اصلی دو طرح جلد دارد در یکی نقاشی گوش با خطوط رنگی را میبینیم و در دیگری عکس یک صدفی حلزونی شکل را وسط صفحه میبینیم عکسی که در نسخهی پیدیاف هم دیده میشود.
این کتاب چگونه به خواننده کمک میکند:
متوجه شدم اصلن شنوندهی خوبی نیستم مثل بسیاری دیگر. اما مشتاق شدم که روی بهتر شنیدن تلاش کنم. مثلن از چندکارگی پرهیز میکنم و تا حد امکان پادکستها و فایل صوتی را با دور تند گوش نمیکنم.
هم با شخصیتهای مختلفی آشنا شدم مخصوصا با جولی متزگر که یک پرستار مشتاق در سیاتل، متخصص در تشویق والدین و نوجوانان به گوش دادن به یکدیگر است.
کلمات و عبارات کلیدی یا نقشه ذهنی:
فهرست
تقدیر وتشکر
مقدمه
[1] هنر گمشدۀگوشکردن
[2] آن ِحس همگامشدن
عصبشناسیِ گوش کردن
[3] گوشکردن به حسِ کنجکاویمان
چیزی که از کودکان نوپا یاد میگیریم
[4] میدانم چه میخواهی بگویی
فرضیات به مثابۀ گوشگیر!
[5]جوابهای از سر بیاعتنایی
چرا آدمها ترجیح میدهند با سگها حرف بزنند؟
[6]مثل لاکپشت حرفزدن،مثل خرگوش فکرکردن
اختلافِ سرعتِ گفتار و اندیشه
[7]گوشکردن به دیدگاههای مخالف
چرا حس میکنیم یک خرس دارد تعقیبمان میکند؟
[8] تمرکز بر آنچهمهم است
گوش کردن در عصر
[9] ِ گوشکردنِ بداهه
وقتی داشتم میرفتم سر کار، اتفاق بامزهای افتاد
[10] حساسیتِ مکالمهای
وجه اشتراک بین تِری گِروس، ا ِ ل. بی. جی، و کلاهبردارها
[11]گوشکردنبه خود
ندای پرحرف درون
[12]حمایت از گفتوگو،نه انتقالِ آن
[13]چکشها،سندانهاورکابها
تبدیل موجهای صوتی به موجهای مغزی
[14]اعتیادبه حواسپرتی
[15]آنچه کلماتمخفی میکنند،و سکوتهابرملا
[16]اخلاقِ گوشکردن
چرا غیبت کردن یکجورهایی خوب است؟
[17]کِی دیگر گوشنکنیم؟
نتیجهگیری
پینوشتهاونمایه
ستاره:
به نظرم کتاب پنج ستارهای است.
ناشر:
صفحهی کتاب در نشر ترجمان:
https://tarjomaan.shop/product/you-are-not-listening/
دربارۀ مای ترجمان علوم انسانی
فعالیتهای ترجمان در دو بخش «انتشارات ترجمان علوم انسانی» و «سایت و فصلنامۀ ترجمان» تعریف میشود. در هر فصل، بهترین و جدیدترین مطالب نشریات عمومی انگلیسیزبان در حوزۀ علوم انسانی را در قالب «نوشتار»، «بررسی کتاب» و «گفتوگو» در فصلنامه منتشر میکنیم. سپس گزیدهای از این مطالب را به مرور در سایت ترجمان قرار میدهیم. در انتشارات ترجمان نیز آثاری برای انتشار در قالب کتاب انتخاب میشوند. در انتخاب این آثار، تمرکزمان بر این است تا از منابعی معتبر و متنوع متنهایی بدیع و غنی انتخاب کنیم و ترجمههایی روان و دقیق ارائه دهیم. هدف ما در ترجمان این است که از دریچۀ رشتههای علوم انسانی به مسائل فرهنگی روزمرهمان بنگریم و با زبانی نسبتاً ساده و غیرتخصصی دربارۀ آنها حرف بزنیم و مخاطب را با رویکردهای متعارض نسبت به هر مسئله آشنا کنیم.
صاحب امتیاز: مؤسسه فرهنگی هنری ترجمان پیامرسا
شورای سیاستگذاری:
محمد مهدی ایزدخواه (مدیر مسئول)، مرتضی منتظریمقدم (سردبیر)، سیداحمد موسوی خوئینی (مدیر انتشارات)، محمد ملاعباسی (جانشین سردبیر)، مرتضی روحانی راوری.
نشانی: تهران، خیابان آزادی، خیابان جمالزاده شمالی، تقاطع خیابان فرصت شیرازی، پلاک ۶۲
شمارۀ تماس: ۰۲۱۶۶۹۲۹۵۹۳
ایمیل: INFO@TARJOMAAN.COM
ایمیل انتشارات: PUBLICATION@TARJOMAAN.COM
قیمت:
روی جلد 98000 تومان- قیمت الان با تخفیف 10 درصد: 115,200 تومان
چند جملۀ کوتاه از کتاب:
«گوش نمیکنی!»؛
«بذار حرفم رو تموم کنم!»؛
«منظورم این نبود!»؛
بعد از «دوستت دارم»، اینها از متداولترین جملاتِ رد و بدل شده در روابط نزدیکاند.
چند پاره از کتاب:
گیلین تاد، در کلاس مذاکراتش در دانشکدۀ حقوقِ هارواد، به دانشجویانش میگوید موقع گوش کردن همیشه مراقب مواضع یا نگرشهای درونیِ خود باشند. او به آنها میگوید اگر بر این باور باشند که طرف مقابل چیزی برای ارائه ندارد، ارزش وقتشان را ندارد، یا دشمن و یا حقیرتر از آنها یا کسل کننده است، هر چقدر هم که سر را تکان دهند، گفتههای او را بازگویی کنند، یا ارتباط چشمی برقرار کنند، ساختگی از آب در میآید و مذاکراتشان ناموفق خواهد بود. تاد به دانشجویانش میگوید «موضع درونیتان باید کنجکاوی باشه». منظورش این است که آنها باید از سرِ کنجکاوی سؤال بپرسند، نه برای ثابت کردنِ چیزی یا مثلن مچِ طرف را گرفتن، تغییر عقایدش، یا احمق جلوه دادنِ او.
منبع چکلیست معرفی کتاب:
چگونه یک کتاب را معرفی کنیم؟ روش مرورنویسی برای کتابها+چکلیست معرفی کتاب
مطلب مرتبط:
بدون دیدگاه