نکتۀ هفتاد و چهارم: بازگشت به واقعیت

 

از بخش بازگشت به واقعیت کتاب چیرگی کلیدواژه‌های “نظریۀ پیچیدگی theory of complexity ” و خود “بازگشت به واقعیت” توجهم را جلب می‎کند. توی گوگل که سرچ می‌کنم یکی از عناوین این است: «تصمیم بزرگ،بازگشت به واقعیت.»

اصلا مطلبی که این تیتر را برایش زده‌اند مهم نیست، خود این ترکیب و اهمیت بازگشت به واقعیت برایم مهم است.

در راه چیرگی در دورۀ شاگردی، ابتدا دربارۀ اجزاء و قسمت‏‎های مختلفِ رشته مان می آموزیم و آنها را به صورت جداگانه بررسی می کنیم. شیوۀ درست را از نادرست تفکیک می کنیم، به مهارت های مختلف و متنوعی که باید بیاموزیم توجه می کنیم و قوانین و چارچوبهای حاکم بر گروه و زیر و بم رشته، شغل و زمینه کاری مان را یاد می گیریم. در مرحلۀ عملگرایی خلاق با تجربه گرایی و عمل، قواعد اولیه را با نیاز و اهداف خودمان تطبیق می دهیم و چارچوبهای مخصوص خودمان را می سازیم. سرانجام در مرحلۀ چیرگی تبدیل به یک کل منسجم می شویم  و درکی راجع به کل به دست می آوریم. در این مرحله ارتباطات موجود را به طور شهودی در می یابیم. پیچیدگی ذاتی طبیعت را می پذیریم و آن را در آغوش می گیریم و به این ترتیب کاری می کنیم تا مغزمان گستره بیشتری از واقعیت را درک کند، نه این که محدود به حوزه های تخصصی باریک شود. به سمت تفکری حرکت می کنیم که حساسیت و توجه بیشتری روی ارتباط بین پدیده ها دارد و به بافت و زمینه ای توجه می کند که هر چیز در آن قرار گرفته است.

در واقع چیرگی یک سیرِ رو به رشد است که از مطالعۀ تک تک اجزاء شروع می شود و به بینش و فهم کلان از تمامیت آن رشته منجر می شود و این فرایند به طور خودکار نوعی بازگشت به واقعیت است.

در آخر این مفهوم بازگشت به واقعیت که قلبِ نظریۀ پیچیدگی را تشکیل می‌دهد، در سخن مارکوس آورلیوس این گونه می یابیم: «پیوسته به خودتان یادآوری کنید که همۀ اجزاء طبیعت به هم متصل هستند و ارتباطی متقابل با یکدیگر دارند. همۀ ارکان هستی در یکدیگر سهم دارند و در توازن و هماهنگی با هم قرار گرفته اند. رویدادی که اکنون اتفاق می افتد، پیامدِ رویداد دیگری بوده است. چیزهای اطرافمان بر یکدیگر سهم دارند و در توازن و هماهنگی با هم قرار گرفته اند. رویدادی که اکنون اتفاق می افتد، پیامدِ رویداد دیگری بوده است. چیزهای اطرافمان بر یکدیگر تاثیر متقابل دارند، آنها در کنار هم نفس می کشند، گویی در پیکر واحدی هستند آری! همه چیز تنها یک چیز است.»

 

مطالب مرتبط:

پنجاه نکته‌ی اول از کتاب چیرگی

رابرت گرین از ریشه های شهود متبحرانه می گوید.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *