الف. Ambivalence یکی از چهار A است که جناب بلولر برای تشخیص بیماری اسکیزوفرنی (جنون) معرفی کرده است. منظور نگرشها، احساسات همزمان و متناقض نسبت به یک شیء، شخص یا عمل است. مثلا felt ambivalence toward his powerful father (نسبت به پدر قدرتمند خود احساس دوگانگی می کرد). یا ambivalence toward marriage دوگانگی نسبت به ازدواج. معنی دوم نوسان مداوم میان یک چیز و مخالف آن است. یا عدم اطمینان در مورد اینکه کدام رویکرد باید دنبال شود. مثل ambivalence about their goals دوگانگی در مورد اهداف خود.

آبادیس جان هم ذیل ambivalence آورده است:

معنی: دمدمی مزاجی

معانی دیگر: (در مورد احساس و فکر) ضد و نقیض (بودن)، دوسوگرایی، تردید، دوگنجایشی، دوظرفیتی (ambivalency هم می گویند)، توجه ناگهانی و دلسردی ناگهانی نسبت به شخص یا چیزی، دارای دو جنبه.

سرکار خانم یا جناب آقای google etymology  ریشه  ambivalence را خودش یعنی ambivalence در انگلیسی و ambivalenz در آلمانی معرفی می کند. به ذهنم خطور می کند که لامصب اینقدر مسأله دار است که ریشه اش هم خودش است. بگذریم.

 

در کتاب بهداشت روان 1 محتشمی و همکاران (1382) ambivalence یا دوگانگی احساس جزء سایر هیجانات ذکر شده و در تعریفش آمده است: ((وجود دو تکانه متضاد همزمان در یک شخص نسبت به یک چیز. از علائم اساسی اسکیزوفرنیا به حساب می آید و در بیماران وسواسی هم دیده می شود.))

 

در بهداشت روانی 1  کوشان و واقعی (1397) در فصل بهداشت روانی نوشته اند: (( بیتسون Bateson و همکارانش، نوعی روابط معیوب والدین با فرزندان را، در پیدایش بیماری اسکیزوفرنی مورد مطالعه قرار داده اند که به بن بست مضاعف Double Bind مشهور است و در آن، هر یک از والدین پیامی متناقض با دیگری به کودک می دهد؛ مثلا پدر رفتاری را در کودک تشویق می کند اما مادر همان رفتار را در کودک نامطلوب دانسته و او را به خاطر آن رفتار تنبیه می نماید. گاهی نیز ممکن است رفتار یکی از والدین حاوی دو پیام کاملاً متناقض باشد؛ مثلا، ممکن است مادری لفظاً کودک را فراخواند (عزیزم، مامان جان مثال از نویسنده) اما با رفتار و تن صدا او را طرد نماید. در چنین موقعیتی ، کودک ناگزیر است بین دو شیوه یکی را انتخاب کند، که هر دو گیج کننده است و مورد تأیید والدین نیست. به نظر بیستون اسکیزوفرنی در صورت دوام چنین وضعیتی پیدا می شود.

 

ب. خواننده مختار است یادداشت را منظوردار یا بی منظور برداشت کند. خود نویسنده هم شاید دقیق نداند که آیا اخبار تلخ  این روزها که رفتارهای متضاد رسانه ها و مسئولان محترم آن را دامن زده‌اند انگیزه نگارش این متن شده است یا نه. هر چه بود به ناخودآگاه نویسنده حمله آورده و باعث شده بود بخشی از آنچه در قلمش در صفحه صبحگاهی امروز به محض بیدار شدن روی برگه جاری شد همین Ambivalence باشد.

 

ج. امام علی علیه السلام هم فرموده است: ((بدانید که خداوند تبارک و تعالى از بندگان بى ثبات و دمدمى مزاج خود نفرت دارد. پس ، از حق و دوستىِ با حق جویان دور نشوید؛ زیرا کسى که دیگران را به جاى ما بگیرد [و ما را با دیگران عوض کند ] هلاک شود.))

 

د. مواظب سلامت روانمان باشیم.

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *